..Pecutan Diakhir 10 Ramadhan..

September 18, 2008 at 10:23 am 2 comments

Salam  sahabat ….ape khabar .bertemu lagi kita dengan artikel terbaru…kini sedar tak sedar kita sudah hampir masuk pada 10 malam terakhir di bulan ramadhan ini…adakah 2/3 daripada ramadhan yang lepas telah kita guna dengan sebaiknya untuk mendapat rahmat dan keampunan dari Allah S.W.T.Jadi marilah kita lakukan pecutan yang terakhir di bulan ramadhan ini untuk mendapat hari yang ditungu-tungu oleh orang-0rang yang beriman iaitu malam yang lebih baik daripada 1000 malam.

Kata `Aisyah “Nabi saw apabila masuk 10 malam terakhir akan mengikat kainnya, menghidupkan malamnya dan mengejutkan keluarganya daripada tidur” Malam yang paling baik sepanjang tahun  ialah 10 malam terakhir Ramadhan. Ini kerana diharapkan berlaku di dalamnya malam al-Qadar yang lebih baik daripada seribu bulan.
Masuknya 10 terakhir Ramadhan ialah dengan tenggelamnya matahari hari ke 20 Ramadhan dan berakhir dengan tenggelamnya matahari sebelum bermula hari raya.
Tiga perlakuan nabi pada 10 malam terakhir Ramadhan ialah mengikat kain, menghidupkan malam dan menggerakan isterinya daripada tidur. Menghidupkan malam bererti baginda menghidupkan 10 malam terakhir sepenuhnya dengan ibadah.
Sabit dalam hadis yang sahih bahawa baginda tidak menghidupkan malam sepenuhnya hingga ke subuh pada malam-malam biasa. Justeru hadis ini hanya merujuk kepada 10 malam akhir.
Menggerakkan isteri daripada tidur menunjukkan bahawa baginda tidak mewajibkan para isteri dan keluarga untuk berjaga sepanjang malam. Itu adalah kemampuan baginda. Tapi mereka dibiarkan tidur terlebih dahulu, kemudian dikejutkan daripada tidur untuk sama-sama menghidupkan malam.
Menurut Nawawi dalam Syarh Muslim, para ulama berbeza pendapat tentang maksud mengikat kain. Satu pendapat: ia adalah tanda kesungguhan dalam beribadah melebihi kebiasaan nabi saw pada malam-malam lainnya. Kata sebahagian ulama:  ia kinayah kepada tidak berlakunya jima` dengan isteri kerana kesibukan beribadah diwaktu malam.
Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Hassan Al Banna : Semarak Perjuangannya Masih Terasa budak 5 tahun lahir dari bukan islam tahu mengenai islam

2 Comments Add your own

 • 1. !da  |  September 19, 2008 at 6:03 am

  Assalamualaikum…terima kasih penulis blog….sekurang2nya ada juga yg sudi mengingatkan kita pada malam Lailatul Qadar…sesungguh nya ia hanya terdapat pada bulan Ramadhan dan merupakan malam yg lbh baik dr seribu malam…dan seharusnya kita menghayati nya krn mungkin ini merupakan tahun terakhir kita merasainya…dan diharap dpt merasainya pada tahun2 akan datang…Amin….di kesempatan ni nak ucap selamat menjalani ibadah puasa dan selamat berhari raya….Assalamualaikum

  Reply
 • 2. subtlefortitude  |  September 21, 2008 at 6:30 pm

  Jom pecut…!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SeLaMAt MenePuh UJIan

“Islam For Peace”

Ingatlah wahai sahabatku Bahawa hidup di dunia ini hanyalah satu permainan saja.JADI KEJAR 5 SEBELUM DATANG 5

DETIK MASA

September 2008
M T W T F S S
    Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

MUTIARA KATA.

.......HaRi Ini Yg BerlaLu MeLahiRkaN SeoRanG inSan Yg Tak PunYa ImpiAN dan MiNpi HiduP .SeGalA Apa Yg Ada Cuma PikIRan UtK KemBalI KepaDa TuHan,Dan MenaHan HAraPan UntUk BerTemU Dan MenaTap WajAh DIA pada HaRi EsoK.......

PILIHAN

Flickr Photos

RSS NASYID FM

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS IKIM.FM

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS MALAYSIA ONLINE

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

ARTIKEL TIME

Nasyid.fm

ARTIKEL

Blog Stats

 • 22,216 lihat..

WASIAT IMAM HASAN AL-BANNA

1.Segera menunaikan solat walau dalam keadaan mana sekalipun 2.bacalah Al-Quran,Tatapilah Buku, pergilah mendegar perkara yang baik atau amalkan zikrullah. (jangan buang masa) 3.Berusaha untuk bertutur dalam bahasa Arab 4.Jangan banyak bertengkar 5.Jangan banyak ketawa 6.Jangau bergurau 7.Jangan bercakap lebih nyaring drp kadar yang dikehendaki oleh para pendengar 8.Jauhilah drp mengumpat 9.Berkenal-kenalah drp tiap2 saudara Ikhwan Muslimin 10.Kewajipan kita lebih byk drp masa yg kita ada

%d bloggers like this: